Tanjong Malim – Pendidikan merupakan asas kepada pembangunan masyarakat madani. Program Harmony, Unity and Innovation for A Sustainable Environment yang dianjurkan oleh Exco Perpaduan dan Integrasi, Kolej Harun Aminurrashid (KHAR), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) telah menerajui kebitaraan pendidikan dalam penghayatan bidang STEM dan konservasi flora dan fauna.

Program yang terdiri daripada empat slot intelektual menekankan perpaduan dan integrasi mahasiswa tempatan dan antarabangsa dalam menjaga kelestarian alam dan mempromosikan STEM yang menjadi bidang kritikal dalam penyelidikan dan inovasi negara.

Aktiviti Greengoals 101 berjaya memberi pendedahan mengenai pembangunan mampan yang merupakan satu prinsip menyeluruh yang disokong oleh inisiatif pertumbuhan hijau Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi mempertingkat kemampanan alam sekitar. Peserta didedahkan dengan pengasingan sisa sampah, pencemaran, tenaga hijau dan lain-lain melalui aktiviti menarik.

Penyelaras STEM Nurturing Centre UPSI, Dr. Adibah Abu Bakar menyatakan bahawa minat pelajar terhadap sains boleh disuntik semula melalui kaedah yang kreatif dan proaktif. Slot STEM XPress memberi peluang kepada peserta untuk melakukan pengekstrakan DNA buah, pembuatan indikator pH menggunakan kubis ungu dan eksperimen ketumpatan bahan.

Selain itu, peserta menyertai slot Forest Lab yang merupakan ekspedisi pembelajaran ekologi yang diadakan di Edu-Forest UPSI. Hutan di bawah seliaan Pusat Transformasi Komuniti Universiti UPSI ini terkenal dengan biodiversiti spesies tumbuhan dan haiwan.

Pensyarah kanan di Centre of Biodiversity and Conservation, Profesor Madya Dr. Syakirah berkongsi mengenai biodiversiti melalui aktiviti transect dan quadrant yang membolehkan peserta mengenal pasti spesies tumbuhan yang wujud di kawasan berkenaan.

Pokok Keruing Gelombang Merah, Petaling, Hempedu Beruang, Tapak Sulaiman, dan Mata Ulat merupakan flora yang menjadi simbolik kepada Malaysia sebagai salah sebuah negara megadiversiti di dunia, khususnya di Banjaran Titiwangsa.

Penerokaan terhadap biodiversiti ditambah lagi dengan lawatan sambil belajar ke Pusat Konservasi Hidupan Liar, Sungkai. Pelajar didedahkan dengan hidupan terancam seperti Tenggiling, Rusa Sambar, Merak Hijau, Pegar dan Ungka Tangan Putih di bawah jagaan dan konservasi Jabatan Perlindungan Hidupan Liar Dan Taman Negara (PERHILITAN) Semenanjung Malaysia.

Pembantu Hidupan Liar, Stewart Angin, berkata program konservasi seperti pembiakan dalam kurungan dan permanian beradas dijalankan bagi memenuhi rangka kerja Kunming-Montreal iaitu mengurangkan kepupusan spesies yang disebabkan oleh manusia menjelang tahun 2050.

“Masyarakat perlu cakna tentang ancaman kepupusan yang melanda spesies tempatan dan berganding bahu dalam usaha konservasi biodiversiti dengan melaporkan kegiatan pembalakan dan pemburuan haram,” ujarnya lagi.

Pengetua KHAR, Dr. Hj. Che Anuar Che Abdullah, melahirkan rasa bangga dengan penganjuran program ini di mana mahasiswa diberi pendedahan berkenaan pemuliharaan ekosistem melalui pengalaman sebenar di lapangan melalui aktiviti dan lawatan yang telah dijalankan.

Pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar serta inovasi pendidikan menjadi kunci utama kepada ekosistem yang lebih lestari. UPSI sentiasa proaktif dalam mendidik anak bangsa ke arah pembangunan mampan bagi memastikan kemandirian spesies flora dan fauna sentiasa dijaga bagi tatapan generasi akan datang.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)