Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) hari ini menandatangani perjanjian persefahaman (MOU) dengan Universiti Antarabangsa UNITAR (UNITAR) yang akan menampilkan kerjasama dua hala antara dua pusat pengajian tersebut untuk melaksanakan program penyelidikan, penerbitan, kepakaran, perundingan, bengkel atau seminar, pertukaran pelajar, dan penyeliaan silang pengajaran yang melibatkan Pendidikan Awal Kanak-kanak (PAKK) dan program di bawah Fakulti Pembangunan Manusia, UPSI.

“Kerjasama ini pasti dapat menambahbaik kualiti, reka bentuk dan penyampaian kurikulum Pendidikan Awal Kanak-kanak dan lain-lain bidang akademik, penyelidikan, perundingan dan penerbitan yang berkaitan dengan gabungan tenaga kepakaran dari UPSI dan UNITAR,” jelasnya semasa majlis menandatangani perjanjian persefahaman di sini.

“Ini bertepatan dengan konsep yang diterapkan oleh UPSI iaitu 3R@UPSI merangkumi Relevant, Referred dan Respect agar UPSI dan UNITAR menjadi tempat rujukan utama institusi Pendidikan dalam dan luar negara,

“Secara tidak langsung, ianya dapat mewujudkan sinergi budaya kolaboratif antara IPTA dan IPTS dalam menyediakan pendidikan berasaskan bukti secara menyeluruh dan holistik,” jelasnya.

Turut hadir, Naib Canselor UNITAR, Profesor Emeritus Tan Sri Datuk Dr Sahol Hamid Abu Bakar berkata ia akan memberi nilai tambah terhadap kelayakan kepada calon pelajar terhadap pengalaman pembelajaran.

“Kerjasama ini juga bertujuan untuk memberi peluang kepada calon-calon pelajar untuk mengikuti pengajian dan memiliki sijil kelayakan akademik ijazah berkembar daripada UPSI dan UNITAR melalui penawaran program akademik Pendidikan Awal Kanak-kanak yang dilaksanakan di Pusat Pembelajaran UNITAR yang mempunyai kemudahan persekitaran pembelajaran yang kondusif setanding dengan UPSI,” jelasnya.

“Dengan termeterainya perjanjian ini ia dapat melahirkan sekumpulan guru elit, berkemahiran pedagogi tinggi yang diperlukan seterusnya bakal memberi perkhidmatan terbaik pendidikan untuk negara,” tambahnya. – UtusanTV & HMetro

By Mohd Nazirul Afiq Ismail

Unit Media, Bahagian Komunikasi Korporat, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Pengarang e-Pena, mantan wartawan berita & rencana Mega Sains Utusan Melayu Malaysia Berhad, wartawan majalah Mastika, URTV, Infiniti. Ghost writer, suka travel dan suka taugeh. Jom menulis untuk e-Pena emelkan ke nazirul.ismail@upsi.edu.my

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)