Menghadapi dunia yang semakin mencabar dan kompleks, Fakulti Teknikal dan Vokasional (FTV), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) mengorak langkah ke hadapan dengan menubuhkan perusahaan komersial berasaskan industri dan perantisan di dalam kampus baru-baru ini.

        Naib Canselor, Prof Datuk Dr Md Amin Md Taff berkata  UPSI melaksanakan melalui konsep perantisan dengan menubuhkan FTVInc diharapkan dapat menyediakan graduan FTV yang mempunyai kompetensi pengetahuan, kemahiran dan sikap.

        “Cabang utama teras pengkomersialan adalah mengikut bidang dan program yang ditawarkan oleh FTV iaitu bidang pertanian, bidang keluarga dan pengguna dan bidang teknologi kejuruteraan, “ katanya.

        “Melalui inisiatif yang sama FTV Inc UPSI telah menjana pendapatan melebihi RM 120 ribu selama tiga bulan penubuhannya sekaligus menyemarakkan semangat “earn & learn” dalam kalangan mahasiswa di UPSI,” jelasnya lanjut.

Sementara itu, Dekan Fakulti Teknikal dan Vokasional (FTV) UPSI,  Ts Dr Mohd Azlan Mohammad Hussain berkata seorang pengurus FTVInc dilantik iaitu Prof Madya Dr Ridzwan Che’ Rus bagi mengerakkan inisiatif perintis konsep Model Perantisan Berasaskan Industri.

Selain itu, Pengurus Unit Perniagaan Strategik (SBU)  dilantik mengikut teras perniagaan iaitu FTV Fresh, FTV Creative, FTV Food, FTV Training and Services dan FTV Retail.

“Lima teras perniagaan ini adalah berteraskan bidang pengkomersialan industri dimana semua bengkel dan makmal akan ditransformasikan operasi sepertimana operasi industri di luar,” jelasnya.

Perubahan yang dilakukan itu, katanya, bertujuan melahirkan graduan yang keperluan industri dan mempunyai ruang dan peluang untuk menjadi pencipta kerjaya melalui insiatif keusahawan siswa.

Sejak dilancarkan, FTVInc melalui FTV Training and Services berjaya mendapat projek penganjuran majlis melalui pelancongan Pendidikan iaitu Kursus International Deans’ Course yang dianjurkan oleh Akademi Kepimpinan Pendidikan Tinggi (AKEPT) dengan kerjasama pelbagai universiti Awam dan swasta lain seperti UPM, UKM, MMU, UUM, dan UM.

Beliau berkata program yang bertujuan untuk menyediakan bakal pemimpin akademik seperti Dekan dan Pengarah untuk universiti awam dan swasta telah dipakejkan dengan program pembinaan pasukan dan modul yang telah ditetapkan.

 Antara pengisian program Latihan ini adalah termasuk pembinaan pasukan di UPSI Adventure Park, Jerep Katah Blue Lagoon, khidmat masyarakat di perkampungan orang Asli dan perbengkelan di Pusat Latihan Hospitaliti Scholars Suite UPSI.

Selain itu, banyak kursus jangka pendek berasaskan bidang Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) juga ditawarkan dalam bidang masakan rumah, masakan komersial, pembuatan perabot, pendawaian domestik, kultur tisu, pertanian pintar.

“Selain kursus jangka pendek dan Panjang, FTVInc juga mengeluarkan produk pertanian seperti sayuran, buah-buahan, madu kelulut dan input pertanian seperti baja organik dan kimia,” tambah Azlan lagi.

FTV Food pula, katanya, memulakan operasi Pau UPSI dengan jenama Pau Che Su dan Kafe Food Republik yang menjual pelbagai jenis sajian masakan panas, pencuci mulut, kopi dan aneka juadah diuruskan oleh pensyarah, staf dan pelajar FTV UPSI sendiri. – UtusanTV

By Mohd Nazirul Afiq Ismail

Unit Media, Bahagian Komunikasi Korporat, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Pengarang e-Pena, mantan wartawan berita & rencana Mega Sains Utusan Melayu Malaysia Berhad, wartawan majalah Mastika, URTV, Infiniti. Ghost writer, suka travel dan suka taugeh. Jom menulis untuk e-Pena emelkan ke nazirul.ismail@upsi.edu.my

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)