oleh: Prof Madya Dr Ghazali Din

Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) menerusi Pusat Penyelidikan Perkembangan Kanak-kanak Negara (NCDRC) dipilih sebagai universiti pertama untuk berkolaborasi dengan The World Bank Group dalam melaksanakan penyelidikan berkaitan asuhan dan didikan kanak-kanak dalam konteks pembangunan inklusif dan kelestarian kewangan di Malaysia.

                 Justeru, UPSI diwakili Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. Md Amin Md Taff  mendatangani surat niat kerjasama bersama Pengurus The World Bank Group, Dr. Yasuhiko Matsuda, di Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia, Kuala Lumpur Isnin lalu.

                Md Amin berkata inisiatif yang diambil kedua-dua pihak bertujuan membantu dalam memberi pemahaman kepada komuniti dan negara berkaitan isu serta cabaran asuhan dan didikan kanak-kanak di Malaysia.

                “UPSI akan membantu The World Bank melengkapkan laporan mengenai kanak-kanak dan pusat asuhan  di samping penyelidikan kuantitatif tentang penentuan akses awal pendidikan kanak-kanak untuk isi rumah berpendapatan rendah berdasarkan data daripada Pusat Data Kanak-kanak Kebangsaan (NCDC) yang dibangunkan oleh NCDRC, “ katanya. 

                Sehingga kini, katanya,  NCDC berjaya merekodkan 74,292 kanak-kanak, 21,626 pendidik dan 4,731 pusat asuhan di Malaysia.

                Menurut beliau data yang direkodkan mampu membantu pihak berkepentingan dalam memberi manfaat bukan sahaja kepada  aspek asuhan dan perkembangan kanak-kanak, malah melonjakkan ekosistem pendidikan awal usia di Malaysia.

                Berdasarkan keperluan untuk memperkasakan Pendidikan Awal Kanak-kanak di peringkat antarabangsa, katanya, kerjasama dengan World Bank Group bakal mewujudkan kepakaran dua hala bagi memberi manfaat melalui perolehan data yang komprehensif dalam bidang berkenaan.

                “NDCRC yang berperanan sebagai pusat penyelidikan, pembangunan pengajaran dan pengeluaran produk kanak-kanak,  menjadi pilihan yang tepat bagi World Bank Group dalam mendapatkan maklumat berkaitan gambaran melalui data berkaitan Perkembangan Kanak-kanak, Pusat Asuhan Kanak-Kanak, Pengasuh dan Pengusaha Taska di Malaysia.

                “Diharapkan dengan kerjasama melalui penyelidikan ini bakal memberi manfaat kepada UPSI untuk merealisasikan misi NCDRC menjadi Pusat Kecemerlangan Pendidikan Tinggi (HICoE) yang pertama dalam bidang Pendidikan Awal Kanak-kanak pertama di Malaysia selain  meningkatkan lagi penarafan UPSI di persada antarabangsa,” katanya.

                Turut hadir Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Profesor Dr. Suriani Abu Bakar;  Pengarah NCDRC, Prof. Madya Dr. Mazlina Che Mustafa, para penyelidik NCDRC serta pakar ekonomi dari World Bank bagi menyaksikan majlis merealisasikan kerjasama bersejarah itu.

Turut diterbitkan di: Suara Merdeka, Edisi9, Kosmo!, Harian Metro

By Mohd Nazirul Afiq Ismail

Unit Media, Bahagian Komunikasi Korporat, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Pengarang e-Pena, mantan wartawan berita & rencana Mega Sains Utusan Melayu Malaysia Berhad, wartawan majalah Mastika, URTV, Infiniti. Ghost writer, suka travel dan suka taugeh. Jom menulis untuk e-Pena emelkan ke nazirul.ismail@upsi.edu.my

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)