DSC_1940

Enam selebriti terkenal tanah air termasuk dari Indonesia menerima diploma dan ijazah dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) sempena Istiadat Konvokesyen Ke-19  yang berlangsung di Dewan Tuanku Canselor.

Habiburrahman El Shirazy, novelis buku terkenal, Ayat-Ayat Cinta (telah difilemkan pada 2004) menerima Ijazah Sarjana Penyelidikan pada sesi pertama Istiadat.

Beliau juga dikenali sebagai sutradara, dai, penyair, sasterawan, pimpinan pesantren, dan penceramah. Karya-karyanya diminati di Indonesia, Malaysia, Singapura, Brunei, Hongkong, Taiwan, Australia, dan Komunitas Muslim di Amerika Serikat.

Penulis Lirik terkenal, Hairul Anuar Harun turun menerima Ijazah yang sama pada sesi pertama yang disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Perak Darul Ridzuan, Tuanku Zara Salim, selaku Canselor UPSI.

Penulis lirik yang dilahirkan di Pulau Pinang dan dibesarkan di Kuala Kurau, Perak ini menjadi popular selepas mencipta lirik pertamanya Awallah Dondang nyanyian Noraniza Idris.DSC_2017

Siswa warga Afrika, Kaiho Rikambura pula menerima Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Teknologi Maklumat ) Dengan Kepujian pada sesi kedua. Beliau menjadi terkenal setelah projek video pendeknya yang pada awalnya dibuat secara suka-suka di Youtube menjadi tular di media sosial.

Selain fasih berbahasa Melayu, Kaiho juga menguasai enam bahasa lain termasuk bahasa Inggeris, Indonesia, Mandarin dan dua bahasa dari Afrika.

Nama Nur Khairunnisya Zulfakkar mungkin kurang dikenali tetapi beliau banyak membawakan watak sebagai pelakon pembantu dalam drama  terkenal antaranya Isteri Tuan Ihsan (Ep:18) sebagai Doktor Sakit Puan Di Dubai, Suri Hati Mr. Pilot (Ep.18) sebagai Jiran Warda @ Neelofa, Diari Cinta Kita (Ep:20) sebagai Madu 4, Gf Aku Amnesia, sebagai Doktor Psychiatrist dan Hati Perempuan (Ep.14) sebagai Kawan Kepada Tengku Zaqif @ Adhwa. Nur khairunnisya  menerima Sarjana Muda Pendidikan (Sains Kejurulatihan) pada sesi kelima.

Turun menerima diploma ialah Mohamad Rozaimi Rosli, atau dikenali sebagai Along Mentor dan Masrazman Md Mahayuddin , finalis hero remaja. Kedua-duanya menerima Diploma Muzik pada sesi ketiga.

By epena

e-PENA, Gapura Media UPSI

Tinggalkan Balasan

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)