Batang Kali, 29 April –  UPSI buat julung kali dijemput menyertai pameran di Expo World Landscape Architecture Month (WLAM) 2018 anjuran Majlis Daerah Hulu Selangor dengan kerjasama Ligamas Sdn. Bhd. yang diadakan di OASIS, Seksyen 4, Bandar Baru Batang Kali pada 28 hingga 29 April 2018.

Pameran ini disertai oleh Jabatan Pengurusan Pembangunan dan Harta Benda (JPPHB) selaku bahagian yang mempunyai profesion dalam Bidang Rekabentuk Landskap dengan kerjasama Fakulti Teknikal dan Vokasional (FTV)  dan Fakulti Seni Komputeran dan Industri Kreatif (FSKIK).

Menerusi pameran tersebut, pasukan UPSI mengambil kesempatan memaparkan informasi mengenai kursus dan modul yang ditawarkan, aktiviti dan hasil kerja pelajar serta projek-projek seni bina landskap yang direka bentuk secara (Kendiri) in house oleh Bahagian Landskap, JPPHB kepada orang ramai.

Sekali gus dapat memperkenalkan UPSI di dalam bidang Seni Bina Landskap melalui kursus-kursus yang ditawarkan iaitu Kursus Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Sains Pertanian, Ijazah Sarjana Muda Sains Pertanian (Landskap) dengan Pendidikan, dan Ijazah Sarjana Muda Sains Pertanian (Hortikultur) dengan Pendidikan yang dijangka akan bermula pada Februari 2019 di bawah FTV serta Modul Rekabentuk Landskap sebagai Kursus Tumpuan Bidang di bawah FSKIK.

Selain itu, antara aktiviti hands-on yang dijalankan di reruai UPSI adalah Demonstrasi Membuat Terrarium oleh pelajar-pelajar FSKIK dan Sesi  Memperkenalkan dan Mewarna Pelan Landskap kepada komuniti setempat yang berkunjung di Reruai UPSI.

Sambutan World Landscape Architecture Month yang dipelopori oleh American Society of Landscape Architect (ASLA) dan disertai oleh International Federation of Landscape Architect (IFLA) adalah sambutan bertaraf antarabangsa dan ia berlangsung sepanjang 1 April sehingga 30 April setiap tahun di seluruh dunia.

#cemerlangbersama #upsibest #UPSIMalaysia#soaringupwards#pioneeringversatility #upsino1pendidikan

UPSI, Universiti No.1 Pendidikan | UPSI, No.1 Education University

By epena

e-PENA, Gapura Media UPSI

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)