foto: Nurul Hasniza Mohd Rashid
TANJUNG MALIM – Kerajaan berhasrat untuk melahirkan seramai 125,000 orang huffaz yang memiliki kelayakan profesional menjelang 2050.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, untuk itu, satu modul akan dihasilkan oleh Pusat Ulul Albab Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dan Gabungan Persatuan Institusi Tahfiz Al-Quran Kebangsaan (Pinta Kebangsaan), dengan tempoh dua minggu diberikan kepada institusi pengajian tinggi tersebut untuk menyerahkan kertas cadangan.

“Ia bererti mereka bukan hanya menjadi ahli-ahli profesional seperti jurutera, peguam, doktor, akauntan dan sebagainya tetapi pada waktu yang sama boleh menjadi imam masjid dan mengetuai beberapa institusi atau badan-badan korporat.

“Ini adalah merupakan satu program jangka panjang namun kita mulakan dengan program jangka pendek iaitu persijilan doploma dan juga ijazah. UPSI juga tentunya telah merangka supaya kursus-kursus atau pengajian lanjutan di peringkat sarjana dan doktor falsafah dipersiapkan,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Terdahulu, beliau mengadakan lawatan khas ke UPSI Kampus Sultan Abdul Jalil Shah di sini.

Mengulas lanjut Ahmad Zahid berkata, pengenalan program itu juga adalah bermatlamat untuk membantu sebahagian besar daripada kira-kira 280,000 huffaz di maahad-maahad tahfiz di seluruh negara untuk keluar daripada garis kemiskinan.

Baca lagi di: Kosmo!, BH

By Mohd Nazirul Afiq Ismail

Unit Media, Bahagian Komunikasi Korporat, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Pengarang e-Pena, mantan wartawan berita & rencana Mega Sains Utusan Melayu Malaysia Berhad, wartawan majalah Mastika, URTV, Infiniti. Ghost writer, suka travel dan suka taugeh. Jom menulis untuk e-Pena emelkan ke nazirul.ismail@upsi.edu.my

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)