oleh: Mohd Nazirul Afiq Ismail

foto: Nurul Hasniza Mohd Rashid

Muallim, 20 Ogos – Penganjuran Sukan Institut Pendidikan Tinggi (SUKIPT) pada 11 Ogos hingga 21 Ogos di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), menyaksikan peningkatan impak ekonomi buat para pengusaha perniagaan di sekitar daerah ini.


Menurut Naib Canselor UPSI, Profesor Datuk Dr Md Amin Md Taff, UPSI yang terletak di daerah Tanjung Malim, Perak, telah menyediakan prasana sukan terbaik di kedua buah kampus induk iaitu Kampus Sultan Abdul Jalil Shah (KSAJ), Tanjung Malim (8 ekar) dan Kampus Sultan Azlan Shah (KSAS), Proton City, (80 ekar) serta menjadi tumpuan lebih lapan ribu para petugas sekretariat dan atlet, 66 kontinjen IPT awam dan swasta seluruh tanahair sepanjang penganjuran sukan di peringkat IPT tersebut.

“Pada Malam Majlis Perasmian SUKIPT yang dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Noraini Ahmad 14 Ogos lalu, lebih 10 ribu pengunjung tidak mahu ketinggalan memenuhi sekitar stadium dan kampus UPSI bagi menyaksikan upacara pembukaan gilang-gemilang yang penuh bersejarah ini,

“Malah berdasarkan tinjauan awal oleh Sekretariat enumerator UPSI mendapati para pengusaha perniagaan sekitar daerah ini memperoleh keuntungan berlipat kali ganda terutamanya industri makanan dan penginapan, secara tidak langsung membantu bangkitkan kembali ekonomi penduduk sekitar yang dilanda kemelut pandemik Covid 19 sejak dua tahun lalu,” jelasnya dalam suatu kenyataan.

Sementara itu menurut Bendahari UPSI, Mohamad Najib Mohamed, menerusi data Strategik Business Unit (SBU) oleh Unit Penjanaan, Risiko dan Sistem, Jabatan Bendahari UPSI, menunjukkan unjuran keuntungan mencecah RM20 ribu ringgit hasil perolehan jualan perkhidmatan dan produk buatan UPSI dipamerkan ruangan sepanjang lebih 10 hari temasya SUKIPT berlangsung.

“Pelbagai rangkaian produk keluaran UPSI daripada pelbagai fakulti dan pusat tanggungjawab yang turut serta antaranya daripada Pusat KoKurikulum ,Pusat Sukan, Pusat Wakaf, Zakat, Khairat, Sedekah UPSI (WEZAS), FTV Incorporated, UPSI Holding Sendirian Berhad (UHSB), Fakulti Sains Sukan Kejurulatihan (FSSK), Pusat Penyelidikan dan Inovasi (RMIC), Institut Pengajian Siswazah (IPS) dan Pejabat Karang Mengarang (PKM) terus mendapat perhatian daripada seluruh lapisan masyarakat menerusi pameran pada reruai yang dibuka.

“Antara produk hasil penyelidikan yang mendapat sambutan ialah minuman isotonik UPSIDE, pembersih tangan pembasmi kuman, permainan pembelajaran interaktif ‘Stem Roll A Dice’, ‘Eco Clay’, Gamification keluaran fakulti-fakulti, buah-buahan, pastri serta buku-buku keluaran PKM UPSI” jelasnya.

Selain produk keluaran UPSI, terdapat perkhidmatan yang juga mencuri tumpuan pengunjung turut ditawarkan seperti penyembuhan rawatan urutan sukan dan refleksologi serta perkhidmatan tunggangan ATV sekitar kampus yang dibuka sehingga kejohanan SUKIPT 2022 melabuhkan tirainya esok.

Turut diterbitkan media: Suara Merdeka

By Mohd Nazirul Afiq Ismail

Unit Media, Bahagian Komunikasi Korporat, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Pengarang e-Pena, mantan wartawan berita & rencana Mega Sains Utusan Melayu Malaysia Berhad, wartawan majalah Mastika, URTV, Infiniti. Ghost writer, suka travel dan suka taugeh. Jom menulis untuk e-Pena emelkan ke nazirul.ismail@upsi.edu.my

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)