Teks/Video: Mohd Nazirul Afiq Ismail

Foto: Fisol Ahmad

Langkawi – Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) hari ini menandatangani perjanjian persetujuan (MoA) dengan Malaysia Institute Of Aviation Technology (UniKL MIAT), Global Turbine Asia (GTA) dan Augmented Knowledge Corporation, Korea Selatan (AK Corp) membangunkan penyelidikan pendidikan dalam bidang teknologi penerbangan. 

Menurut Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri  Mohamed Khaled Nordin, persetujuan kerjasama industri-akademik ini bermatlamat membangunkan Metaverse Centre for Aviation/Aerospace (MC4A) di UniKL Malaysian Institute of Aviation Technology (MIAT) yang akan digunakan sebagai pusat penerbangan atau aeroangkasa. 

“Perkongsian kepakaran, bimbingan serta pembangunan latihan hasil daripada kerjasama empat pihak ini membolehkan pelajar meneroka serta mempelajari penerbangan cara baharu dan menyesuaikan diri dengan teknologi maju dalam industri ini,” jelasnya pada majlis  pertukaran dokumen MoA di Pameran LIMA ‘23 di sini hari ini.

Turut hadir, Naib Canselor UPSI, Profesor Datuk Dr Md Amin Md Taff, sebagai universiti peneraju pendidikan negara, UPSI sentiasa proaktif membangunkan inovasi selaras dengan perkembangan teknologi dan pendigitalan pendidikan negara.

Mohamed Khaled bersama sebahagian daripada para delegasi IPT dan industri semasa sesi serahan dokumen di pameran LIMA ‘23, Langkawi hari ini.

“Menerusi kerjasama ini, UPSI optimis membuka ruang usahasama dalam pembangunan pendidikan dengan penyertaan pihak organisasi tempatan mahupun luar negara selaras hasrat KPT mengantarabangsa pendidikan peringkat global,” jelasnya.

Jelasnya lagi UPSI akan berperanan sebagai pakar pembangunan modul instruksional pendidikan dan latihan digital dalam memperkenalkan bahan bantu mengajar digital berdasar teknologi metaverse (AR-VR- MR-XR) bagi bidang teknologi penerbangan (aviation) dan ilmu enjin pesawat (aeronautik) selaras dengan hasrat KPT dalam menjayakan inisiatif pendidikan digital di Malaysia.

Majlis pertukaran dokumen MoA turut disaksikan Ketua Setiausaha Usaha KPT Datuk Seri Abdul Razak Jaafar dan dihadiri Presiden UniKL Datuk Dr. Roziah Omar serta Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti UPSI, Puan Seri Datuk Rohani Parkash Abdullah. – ePena

Turut diterbitkan di: Buletin TV3Berita RTM, Suara Merdeka.

By Mohd Nazirul Afiq Ismail

Unit Media, Bahagian Komunikasi Korporat, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Pengarang e-Pena, mantan wartawan berita & rencana Mega Sains Utusan Melayu Malaysia Berhad, wartawan majalah Mastika, URTV, Infiniti. Ghost writer, suka travel dan suka taugeh. Jom menulis untuk e-Pena emelkan ke nazirul.ismail@upsi.edu.my

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)