Oleh: Siti Norshasia Sakkam

TANJONG MALIM- Majlis Makan Beradat Kor SISPA Universiti Pendidikan Pendidikan Sultan Idris (UPSI) buat julung-julung kalinya yang berlangsung pada 9 Disember di Dewan Tuanku Canselor.

Majlis Makan beradat ini dilaksanakan bagi meraikan seramai 25 orang Batch Oscar Winner yang berjaya menamatkan latihan dan telah ditauliahkan sebagai Leftenan Muda Pertahanan Awam [Lt.M (PA)] di UIA Gombak pada Ogos yang lalu. Dalam pada itu, Majlis Makan Beradat ini juga merupakan sebagai satu batu loncatan bagi Kor SISPA UPSI sendiri mempraktikkan serta menambah pengetahuan dan kemahiran yang berkaitan dengan pengurusan program ataupun Majlis berprotokol tinggi.

Majlis Makan Beradat ini telah dirasmikan oleh Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa (TNCAA), Prof. Dr. Abdul Rahim Razalli dan turut disajikan dengan gimik Perasmian iaitu Persembahan seni Wushu dan turut disertai dengan persembahan-persembahan lain seperti persembahan nyanyian, seni tari tradisional dan juga solidariti untuk Palestine yang telah dipersembahkan sendiri oleh para PKS UPSI sendiri.

Sewaktu ucapan perasmian, Prof. Dr. Abdul Rahim menyatakan akan memperbanyakkan lagi aktiviti SISPA supaya menjadi antara persatuan yang lebih aktif di UPSI. Turut diadakan ialah penyerahan watikah pelantikan kepada Lt. Kol. Bersekutu (PA) Prof. Madya Dr. Muhammad Aqil Aryan Wong yang diserahkan
oleh Pengarah APM Perak.

Terdapat beberapa anugerah yang diberikan sebagai tanda penghargaan Kor SISPA UPSI atas segala
komitmen dan penat lelah sepanjang mereka berkhidmat dalam Kor SISPA. Antara anugerah yang telah disediakan adalah Anugerah PKS Inspirasi, Anugerah Khas Kecemerlangan Akademik & Kokurikulum, Anugerah Sahsiah Tinggi dan beberapa lagi.

Pengarah Program, Khir Badriz dari batch Erudite turut berharap supaya Majlis Makan Beradat ini dapat diteruskan untuk tahun yang akan datang dan menjadi acara wajib untuk meraikan PKS yang telah ditauliahkan.

Majlis Makan Beradat ini turut dihadiri oleh Pengarah APM Perak YS Kol. (PA) Rohaizat Hadli, Penyelaras Unit Beruniform Pusat Kokurikulum UPSI Dr. Mazarul Hasan Mohamad Hanapi, Timbalan Komandan Kor SISPA UPSI, Lt. Kol Bersekutu (PA) Prof. Madya Dr. Muhammad Aqil Aryan Wong , Penyelaras Kor SISPA UPSI / PPAD Muallim, Kapt. (PA) Shahrizal Hussin merangkap , barisan Pegawai Bersekutu, Tenaga Pengajar, YO daripada Batch Oscar Winner dan juga Instruktor Kor SISPA UPSI.

Melalui Majlis yang telah dilaksanakan ini telah memberikan nilai tambah kepada ahli PKS sendiri dalam mengendalikan serta mengurus majlis yang berprotokol tinggi ini. Diharapkan melalui Program ataupun Majlis seperti ini dapat dilaksanakan lagi bagi melahirkan mahasiswa UPSI yang berkemahiran, bertanggungjawab serta berbakat dan berkebolehan yang tinggi dalam setiap tugasan yang diberikan
mahupun dalam setiap apapun yang diceburi.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)