Oleh: Chin Khai Xian dan Dr. Mohamad Idris Saidin

Tanjong MalimMalaysian University English Test atau lebih dikenali sebagai MUET merupakan ujian kemahiran Bahasa Inggeris yang diiktiraf oleh institusi pengajian tinggi di Malaysia sebagai salah satu kriteria kemasukan ke program pengajian. Peperiksaan yang dijalankan oleh Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) ini menilai tahap kecekapan berbahasa Inggeris pelajar melalui kemahiran asas Mendengar (Listening), Bertutur (Speaking), Membaca (Reading), dan Menulis (Writing).

Penguasaan yang baik dalam bahasa kedua ini melahirkan lebih ramai masyarakat yang boleh bertutur dengan lancar dalam bahasa Inggeris yang mana secara langsung membantu Malaysia memantapkan citranya di peringkat antarabangsa sekaligus meningkatkan daya tarikan Malaysia sebagai destinasi pendidikan dan perniagaan seterusnya memainkan peranan yang penting dalam mencapai aspirasi negara Malaysia untuk menjadi negara yang berpengetahuan, inovatif, dan berdaya saing tinggi.

Justeru, bagi menyokong aspirasi ini, Unit Duta Diploma Persatuan Mahasiswa Sains, Universiti Pendidikan Sultan Idris telah menganjurkan bengkel Score MUET Programme 4.0: Prepare to Excel pada 14 Januari bagi memberi pendedahan kepada mahasiswa UPSI khususnya mereka yang bakal menduduki MUET akan format baharu dan teknik-teknik menguasai MUET dengan gred yang cemerlang.

Bengkel yang menampilkan dua orang panel daripada Fakulti Bahasa dan Komunikasi iaitu iaitu Mohamad Syafiq Rasidi dan Remesh Dayanandan mendapat sambutan meriah daripada 128 orang mahasiswa UPSI yang masing-masing ingin menimba ilmu dan mendapatkan tips-tips sebelum menduduki peperiksaan MUET. Bagi memudahkan pelajar, satu modul digital telah diberikan kepada peserta yang hadir. Melalui bahan belajar yang mesra poket dan mudah diakses pada telefon pintar, peserta dapat melakukan ulangkaji dengan mudah pada bila-bila masa sahaja.

Secara umumnya, bengkel Score MUET Programme 4.0: Prepare to Excel telah membantu  meningkatkan keyakinan peserta dalam menjawab MUET. Semoga calon-calon daripada mahasiswa Universiti Pendidikan Sultan Idris mendapat gred yang cemerlang dalam MUET pada masa yang akan datang.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)