Alan Tan Khee Seng, seorang pelajar Kejuruteraan Perisian yang berbakat dari Fakulti Komputeran dan META-Teknologi (META) di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), telah mengharumkan nama UPSI dengan meraih kedudukan sebagai naib johan dalam Kejohanan Kebangsaan Adobe Certified Professional (ACP) Malaysia 2024. Pencapaian ini telah memberinya peluang berprestij untuk mewakili Malaysia di Kejohanan Dunia Adobe Certified Professional.

ACP World Championship, yang dianjurkan oleh Certiport, merupakan pertandingan diperingkat antarabangsa yang menguji kemahiran reka bentuk pelajar menggunakan Adobe Photoshop, Illustrator, dan InDesign. Peserta dari seluruh dunia diundang untuk mewakili negara masing-masing dan mencipta projek reka bentuk untuk pelanggan bukan untung yang dipilih oleh Certiport. Tahun ini, kemahiran dan kreativiti Alan yang cemerlang telah meletakkannya dalam kalangan yang terbaik untuk mempamerkan bakat mereka di peringkat antarabangsa.

Kejohanan Kebangsaan ACP Malaysia, sebahagian daripada Kejohanan Kebangsaan Adobe Certified Professional dan Microsoft Office Specialist Malaysia 2024 oleh CCC, adalah acara tahunan yang terbuka kepada belia berumur 13 hingga 22 tahun. Peserta melalui peringkat yang ketat yang menguji keupayaan mereka untuk mencipta kandungan inovatif menggunakan perisian reka bentuk Adobe. Tahun ini menandakan edisi ke-9 pertandingan ini, yang diadakan dengan kerjasama EcoKnights, Badan Benefisiari Rakan Strategik NGO. Reka bentuk yang menang akan dipaparkan sebagai poster rasmi untuk Festival Filem Eko Antarabangsa Kuala Lumpur ke-16 (KLEFF), festival filem eko yang paling lama berjalan di Asia Tenggara.

Alan Tan Khee Seng (dua dari kiri) bergambar bersama pemenang dan penganjur

Tema pertandingan tahun ini, ‘Air: Milik Anda Secara Lestari,’ menekankan kepentingan pengurusan air yang lestari, mencerminkan kerjasama dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan inisiatif ‘Kempen Air Kita’. Amlir Ayat, Penasihat Kehormat KLEFF, menekankan kepentingan mendidik orang ramai mengenai amalan penggunaan air yang lestari, memandangkan kadar penggunaan air harian di Malaysia yang tinggi.

Daripada 2,000 pelajar yang menyertai dari institusi menengah dan tertiari, empat peserta teratas dianugerahkan dalam kategori ACP. Juara ACP 2024 akan menikmati perjalanan yang ditaja ke Anaheim, California, USA, untuk bertanding dalam Kejohanan Dunia dari 28 hingga 31 Julai 2024, terima kasih kepada Acestar. Diharapkan lebih banyak penaja korporat akan menyokong naib johan kedua dan ketiga ACP, termasuk Alan, untuk bertanding di peringkat global.

Tahun ini, panel juri terdiri daripada Mr. Hans Lee dari Cheil Malaysia, Mr. Jarrod Reginald dari Chariot Agency, Mr. Nik Radzi dari Naga DDB Tribal Malaysia, Mr. Bert Monroy dari Bert Monroy INC, Mr. John Bell dari NextNow Digital LLC, dan Mr. Shawn Lai, Regional Creative Lead di Lazada Group.

Alan Tan Khee Seng dibimbing oleh Encik Ahmad Nurzid Rosli dari Jabatan Sains Komputer dan Teknologi Digital. Kemenangan ini adalah bukti kepada kualiti pendidikan dan bimbingan yang terbaik yang disediakan di UPSI.

Hasil karya yang di hasilkan oleh Alan Tan Khee Seng

Selain itu, Muhammad Hakimi B’ Zam Zam, pelajar Diploma Reka Bentuk dan Pembangunan Permainan dan Syaffiqa Salhi, pelajar Diploma Sains Komputer (Komputeran Internet) turut terpilih sebagai Top 30 dalam pertandingan ini. Puan Nur Saadah binti Fathil juga berperanan sebagai penasihat semasa pertandingan tersebut, menyumbang kepada kejayaan pelajar-pelajar.

“Platform ini adalah medan yang luar biasa untuk bakat digital mempamerkan kemahiran dan literasi mereka. Komuniti Creative Cloud dan Kumpulan Acestar mengalu-alukan lebih ramai pemimpin industri untuk tampil dan menyokong pemenang kami secara kewangan supaya mereka dapat mewakili negara kita dalam Kejohanan Dunia Certiport 2024 di USA,” kata Natalie Sit.

Menambah kepada keterujaan, edisi ketiga Sidang Kemuncak Pendidikan Mikro-Kredensial (MCES) bermula hari ini, menampilkan lebih 300 delegasi tempatan dan antarabangsa, termasuk wakil dari kementerian persekutuan, agensi kerajaan, dan pemain industri, bersama dengan 110 institusi pengajian tinggi. Sidang kemuncak tersebut, yang dirasmikan oleh Timbalan Menteri Komunikasi, Teo Nie Ching, diadakan bersempena dengan acara kemuncak Kejohanan Kebangsaan Adobe Certified Professional (ACP) dan Microsoft Office Specialist (MOS) Malaysia 2024 oleh CCC.

Pencapaian Alan Tan Khee Seng bukan sahaja menonjolkan keupayaannya yang luar biasa tetapi juga meletakkan UPSI di peta dunia sebagai pusat penghasilan bakat digital. Bagi Kejohanan Dunia yang akan berlangsung pada bulan Julai nanti, seluruh warga UPSI dan negara akan memberi sokongan padu, dengan harapan untuk kejayaan yang lebih gemilang.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)