oleh: UCTC UPSI

Angin ribut yang melanda kawasan Parit Sulong, Johor pada 15 Mei 2022 telah memusnahkan sebanyak 28 buah rumah di Daerah Parit Sulong. Oleh yang demikian, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) mengatur gerak ResQ Team UPSI turun ke Parit Sulong bagi misi bantuan membaiki bumbung yang terjejas akibat ribut yang melanda.

Misi bantuan ini diketuai oleh Timbalan Pengarah Pusat Transformasi Komuniti Universiti (UCTC), Prof. Madya Dr. Muhammad Aqil Aryan Wong bersama-sama 24 orang sukarelawan yang terdiri daripada enam orang kakitangan dan 18 orang penuntut Universiti Pendidikan Sultan Idris.

Misi bantuan di Parit Sulong ini menggunakan dua buah kenderaan iaitu sebuah kereta dan sebuah van untuk membawa para sukarelawan dalam menjalankan misi membantu mangsa ribut.  

ResQ Team UPSI bersama-sama bergotong-royong dalam membantu penduduk di Kampung Parit Tegak dan Kampung Parit Pulai, Parit Sulong membersihkan kawasan kampung yang ditimpa musibah akibat angin ribut yang kuat. Sukarelawan ResQ Team UPSI membantu meringankan beban dan meredakan sedikit sebanyak kesan bencana dengan menyalurkan khidmat tenaga dalam aktiviti pemindahan kayu, zink dan pokok tumbang serta pembersihan kawasan rumah.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Madya Dr. Norkhalid Salimin berkata usaha murni yang dilakukan ini adalah atas dasar keprihatinan dan semangat kesukarelawanan warga universiti dalam membantu masyarakat yang ditimpa musibah.

Di samping itu, Naib Canselor UPSI, Prof. Dato’ Dr. Md Amin Md Taff mengucapkan terima kasih kepada semua sukarelawan atas khidmat bakti dan inisiatif yang dilakukan. Beliau turut berharap ResQ Team UPSI terus bersemangat dan tidak berasa penat malah puas dengan segala sumbangan bakti kepada masyarakat yang memerlukan.

By Mohd Nazirul Afiq Ismail

Unit Media, Bahagian Komunikasi Korporat, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Pengarang e-Pena, mantan wartawan berita & rencana Mega Sains Utusan Melayu Malaysia Berhad, wartawan majalah Mastika, URTV, Infiniti. Ghost writer, suka travel dan suka taugeh. Jom menulis untuk e-Pena emelkan ke nazirul.ismail@upsi.edu.my

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)