oleh: Prof Madya Dr Abdul Halim Masnan (Penyelaras Penerbitan, Jaringan Industri dan Komuniti NCDRC)


Pusat Penyelidikan Perkembangan Kanak-kanak Negara (National Child Development Research Centre – NCDRC), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) telah menganjurkan siri perjumpaan meja bulat yang buat julung-julung kalinya dihadiri hampir 60 orang peserta terdiri daripada penyelidik, dan 18 agensi antara lain bertempat di Eastin Hotel, Kuala Lumpur.

Perjumpaan meja bulat ini memenuhi keperluan pendidikan kanak-kanak normal dan bekeperluan khas di peringkat asuhan. Antara agensi kerajaan dan swasta yang terlibat adalah seperti KPM, GENIUS, JKM, KEMAS, JPNIN, IPG, YPKT, Jurulatih KAP, Childline Foundation, PPBM, Persatuan Down Sindrom, Persatuan Dyxlexia Malaysia, Persekutuan Orang Pekak Malaysia (MFD), GAPS, Kolej Poly-Tech Mara KB, UMCced, UPM dan penyelidik UPSI

Kajian Semakan Semula Kurikulum dan Pemurnian Kurikulum Asuhan dan Didikan Awal Kanak-kanak Kebangsaan dan Modul Kursus Asuhan dan Didikan Awal Kanak-kanak Permata (KAP) dilaksanakan adalah untuk  memenuhi keperluan pendidikan kanak-kanak normal dan bekeperluan khas di peringkat asuhan.

Perbincangan meja bulat bersama agensi serta pelaksana Kurikulum Asuhan Permata (KAP) ini dapat mengenal pasti keperluan dan penambahbaikan KAP  (1-4 tahun) sedia ada yang sudah melebihi 5 tahun kewujudannya. Dengan mengambil kira Pendidikan Berkualiti yang dicadangkan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu melalui Matlamat Pembangunan Mampan (Sustainable Development Goals), perjumpaan meja bulat ini juga dapat memurnikan lagi keperluan terkini KAP kepada pengasuh, pengamal, ibu bapa dan komuniti di Malaysia dalam usaha memartabatkan pendidikan asuhan di Malaysia.

By Mohd Nazirul Afiq Ismail

Unit Media, Bahagian Komunikasi Korporat, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Pengarang e-Pena, mantan wartawan berita & rencana Mega Sains Utusan Melayu Malaysia Berhad, wartawan majalah Mastika, URTV, Infiniti. Ghost writer, suka travel dan suka taugeh. Jom menulis untuk e-Pena emelkan ke nazirul.ismail@upsi.edu.my

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)