Oleh: Siti Khairanie Mohd Roslan (Pelajar Latihan Industri BKK UPSI)

Tanjong Malim – Fakulti Sains dan Matematik (FSM), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dengan usahasama Akademi Kepimpinan Pendidikan Tinggi (AKEPT) telah menganjurkan ‘Program Belia Lestari: Belia Pemangkin Malaysia Madani’, satu inisiatif memperkukuh serta meraikan peranan belia sebagai penggerak kelestarian masa hadapan.

Inisiatif ini bukti dalam menyahut hasrat Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) membangunkan pimpinan warga akademik dan pentadbir dalam kalangan belia bertepatan dengan AKEPT, sebuah agensi pelaksa utama di bawah naungan KPT yang berperanan membentuk dan menyediakan usaha pembangunan kepimpinan terhadap pemimpin institusi pengajian tinggi.

Usahama UPSI dan AKEPT menguatkan lagi institusi melalui kepakaran bidang pendidikan sedia ada dalam mencapai matlamat mensasarkan potensi kepimpinan belia khususnya. Transformasi yang dibawa melalui tampuk kepimpinan warga belia mempunyai potensi besar yang cukup berdaya cipta dan terdorong ke arah perubahan masa depan yang lestari serta terancang.

Menurut Naib Canselor UPSI, Profesor Datuk Dr. Md Amin Md Taff, cabaran yang kian mencabar kini memaksa belia keperluan pimpinan, dorongan juga bimbingan agar generasi ini lebih kental dan berdaya tahan selari dengan dinamik tersebut.

Md Amin ketika berdiskusi dalam sesi pembentangan ‘Organisasi Lestari dalam Tindakan’

“Teori believe, target, appreciate, collegiality dan dare to fail dijadikan sebagai sumber rujukan serta dorongan dalam menjadi pemimpin belia berevolusi yang mempunyai matlamat terarah, membawa mereka ke laluan yang tepat. Kuasa yang diberikan merupakan amanah penting yang perlu digalas dengan sebaiknya”, ujar beliau.

Tambah Md Amin lagi, program ini telah mendedahkan sebahagian besar konsep sebenar kepimpinan belia melalui perkongsian pakar luar serta dari UPSI sendiri berkenaan kesihatan mental, pengurusan kewangan, tugas sebagai bakal pemimpin dan sebagainya.

Panel forum terdiri daripada Naib Canselor UPSI, Prof. Datuk Dr. Md Amin Md Taff, Ketua Penolong Setiausaha Cawangan Belia, Bahagian Dasar & Perancangan Strategik, Kementerian Belia dan Sukan, Musyfirah Elias, Pengarah Pusat Sejahtera untuk Kelestarian dan Kemanusiaan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof. Madya Dr. Zainal Abidin Sanusi, Penolong Ketua Penerangan, Majlis Belia Negara, Mohammad Syafiq Ridzwan Jamaluddin, Pensyarah Fakulti Sains Kemanusiaan UPSI, Dr. Nizamuddin Alias, Pensyarah Fakulti Pengurusan & Ekonomi, Prof. Madya Dr. Mohd Faizal Basri, Pengarah Pusat Kaunseling UPSI, Dr. Pau Kee serta dari Pusat Pembangunan Keusahawanan dan Kebolehpasaran Graduan (EDGE) UPSI, Dr. Siti Nur Amalina Ahmad Tajuddin.

Forum yang dibahagikan kepada tiga sesi iaitu ‘Forum: Kelestarian Masa Hadapan & Kewarganegaraan Global’, ‘Forum Sesi Selari: Bengkel Selari Tindakan Positif Bagi Masa Depan Seimbang’, dan ‘Pembentangan: Organisasi Lestari dalam Tindakan’ diadakan di Dewan Konvensyen, Bangunan E-Learning, Kampus Sultan Abdul Jalil Shah (KSAJS) UPSI.

Penyerahan cenderamata kepada Timbalan Pengarah (AKEPT), Azrul Izham Hamzah oleh Pendaftar UPSI, Helmi Zaifura Abdul Rahman.

Hadir sama Azrul Izham Hamzah, Timbalan Pengarah Pusat Kelestarian Kepimpinan Akademi Kepimpinan Pendidikan Tinggi (AKEPT), Prof. Madya Dr. Faizal Nizam Lee Abdullah, Dekan Fakulti Sains & Matematik UPSI, Prof. Madya Dr. Syakirah Samsudin, Pengarah Program Belia Lestari, Dr. Mohd Ikhwan Hadi Yaacob, Timbalan Pengarah Program Belia Lestari, Pegawai Kanan, pensyarah UPSI dan warga belia.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)