Oleh: Fajrul Solehien

Tiga warga Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) terharu dapat berkhidmat sebagai imam dan tenaga pengajar di luar negara sepanjang Ramadan sekali gus memperolehi pengalaman unik dan berharga dalam menunaikan tugas keagamaan mereka di Australia dan United Kingdom.

Pegawai Tadbir Pusat Islam UPSI, Muhammad Majdan Ismail yang  berkongsi pengalamannya sebagai imam di Dewan Malaysia Sydney, Australia berkata, walaupun tiada perbezaan yang ketara dari segi pengalaman imam solat tarawih dan hampir sama di Malaysia, namun pastinya memberi pengalaman peribadi yang  baharu bagi dirinya.

“Cuma perbezaan dari segi gaya hidup masyarakat di sini, iaitu selepas jam tujuh malam majoriti masyarakat sudah berehat di rumah masing-masing, kedai hampir semua tutup kecuali bar,” katanya.

Katanya, sokongan yang besar daripada pelbagai pihak seperti Education Malaysia Australia (EMA), Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan Konsulat Jeneral Melbourne memainkan peranan penting bagi mengharmonikan tanggungjawab keagamaan di Australia .

Sementara itu bagi Nasrul Zikri Mohd Nazri, pelajar UPSI yang menjadi imam di Malaysia Hall Melbourne, Australia berkongsi pengalaman pertamanya itu berkata walaupun perbezaan cuaca yang tidak menentu di Melbourne menjadi cabaran tersendiri, namun pengalaman menjadi imam di sini memberi peluang menghidupkan budaya masyarakat Malaysia dan suasana beribadah bersama pelajar berbangsa Melayu serta jemaah dari negara lain yang turut serta solat bersama.

Bagi Ikram Hakim Mat Nasir yang menjadi imam di Shaikh Zayed Mosque di Oxford Centre for Islamic Studies (OXCIS), United Kingdom, antara perbezaan jadi imam tarawih di United Kingdom berbanding Malaysia adalah di sini imam tarawih perlu memimpin solat tarawih dengan membaca sebanyak satu juzuk lebih di dalam solat tersebut tanpa melihat mushaf al-Quran bagi setiap malam.

“Ia adalah satu cabaran baharu yang saya perlu dihadapi, namun saya bersyukur berkat doa orang-orang sekeliling saya mampu melakukan seperti mana yang ditetapkan oleh pihak di sini,” katanya.

Katanya, dalam melaksanakan solat tarawih pelbagai penyesuaian dilakukan oleh komuniti Muslim di luar negara berikutan waktu solat berjemaah tidak konsisten dengan masa masuknya waktu solat kerana keperluan jemaah yang berbeza.

“Imam perlu peka terhadap waktu solat berjemaah yang berbeza menjadi penting, dengan skrin siaran yang menunjukkan waktu solat di masjid.

Meskipun cabaran dan perbezaan, komuniti Muslim di luar negara masih menerima sokongan daripada kerajaan dan masyarakat setempat. Walau bagaimanapun, suasana Ramadan di luar negara tidaklah seperti di Malaysia, namun Islam diterima dengan baik oleh masyarakat setempat.

Naib Canselor, Prof Datuk Dr Md Amin Md Taff menganggap tanggungjawab dan amanah yang dipikul mereka itu membawa nama baik universiti di peringkat antarabangsa.

“Ini antara sumbangan besar UPSI kepada komuniti Islam di luar negara selain daripada memberi sumbangan terhadap dunia pendidikan tanah air,” katanya.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)