Oleh: Nora Liza Abdul Kadir

TANJONG MALIM – Satu bengkel pengenalan kepada platform mynext telah diadakan di Dewan Muallim, Scholar’s Suites, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjong Malim, Perak pada 3 dan 4 Oktober 2023. Buat julung kalinya, Pusat Pembangunan Keusahawanan dan Kebolehpasaran Graduan (EDGE) dengan kerjasama TalentCorp Malaysia Sdn. Bhd. telah menggembleng tenaga dalam mengorak langkah untuk menaikkan taraf kebolehpasaran graduan melalui penggunaan platform mynext.

Bengkel yang disertai oleh Timbalan-timbalan Dekan (Hal Ehwal Pelajar & Alumni), serta ahli-ahli Operasi Gempur Kebolehpasaran Graduan (OPS GE) UPSI yang terdiri daripada para pensyarah dari setiap fakulti, telah didedahkan terhadap penggunaan sistem mynext university dan mynext talent.

Hari pertama bengkel dimulakan dengan ucapan pembukaan oleh Pengarah EDGE, Dr. Sharul Effendy Janudin, melalui sesi perkongsian bertajuk “Apa itu GE?”. Penjelasan lanjut berkenaan dengan Kebolehpasaran Graduan (GE – Graduate Employability) dimana beliau menekankan pentingnya peranan OPS GE untuk bergerak seiring dengan EDGE untuk menyahut aspirasi kerajaan dalam meningkatkan kebolehpasaran graduan IPT yang relevan dengan pasaran terkini serta memenuhi permintaan majikan. . Selain itu, Dr. Sharul juga menerangkan tentang sistem Kajian Pengesanan Graduan IPT 2023 (SKPG) dan kepentingan dalam memastikan semua graduan dari setiap fakulti memberi maklumbalas terhadap soal selidik SKPG ini.  Untuk 2022, peratusan kebolehpasaran graduan UPSI ialah 96%, dimana ia menunjukkan peningkatan sebanyak 2.2 % dari tahun 2021 iaitu 93.8%.

Antara slot lain yang dilaksanakan adalah termasuk pengenalan kepada MySIP, oleh Azreen Afzan Md Nasir dari TalentCorp Sdn. Bhd. Slot ini menjelaskan fungsi MySIP, dimana ia merupakan satu inisiatif untuk membantu pelajar-pelajar medapatkan penempatan untuk membuat Latihan Industri, dengan memadankan bidang pengajian pelajar dengan syarikat yang sesuai yang telah berdaftar dengan MySIP. Slot kedua diteruskan oleh pengenalan kepada platform mynext oleh pihak mynext dan juga penilaian OCEAN yang diterapkan dalam platform mynext. Penyampai slot ini adalah Jonathan Jaya Sudhir, Pengarah Eksekutif CXS Analytics.

Satu jamuan makan tengahari sempena majlis penghargaan usaha dan jasa ahli OPS GE setiap fakulti juga telah diadakan dalam bengkel tersebut. Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) dan Fakulti Sains Kemanusiaan (FSK) mendahului 10 senarai penerima anugerah dengan menunjukkan pencapaian 100% kadar kebolehpasaran graduan. Majlis ini juga dihadiri oleh wakil dari TalentCorp Sdn. Bhd. iaitu Mohamad Nazrul Aziz, Naib Presiden, Graduan, Diaspora dan Hubungan Industri; Dr. Madhavan a/l Balan Nair, Ketua Jabatan, Mynext Operations; dan Megat Fazrul Azlin Megat Abd Aziz, Ketua Jabatan, Graduan dan Bakat Baharu.

FBK dan FSK mendahului 10 senarai penerima anugerah dengan menunjukkan pencapaian
100% kadar kebolehpasaran graduan

Slot ketiga diteruskan oleh Jonathan Jaya Sudhir yang menjelaskan lebih lanjut tentang penilaian RIASEC, dan juga tentang Work Competency Factors yang juga elemen yang penting dalam platform mynext.

Pada hari kedua, peserta bengkel diberikan pendedahan mendalam tentang pengendalian platform mynext, yang dikendalikan oleh Jonathan Jaya Sudhir. Ahli OPS GE telah diberikan peranan yang khusus antaranya sebagai jurulatih kerjayabagi membantu pelajar yang telah mendaftar ke dalam platform ini untuk mendapatkan rujukan atau bantuan yang berkaitan hala tuju kerjaya setiap individu.. Bengkel ini telah tamat pada jam 1.00 tengah hari.

Hasil daripada bengkel ini adalah pasukan OPS GE dapat memahami dengan lebih jelas peranan mereka dalam memastikan semua pelajar bergraduat mengisi soal selidik SKPG serta penggunaan platform mynext yang dapat membantu pelajar mengenali potensi diri mereka terhadap kerjaya yang bersesuaian melalui ujian kendiri yang terdapat di platform tersebut.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)