Oleh: Azizah Baharuddin -Persatuan Ikatan Sepadu Anak Jati Sabah (IKSAS)

Tanjong Malim: Program Sambutan Perayaan Krismas UPSI (SPKU) 2023 anjuran Jalinan Anak Sarawak (JASA) dengan kerjasama Ikatan Sepadu Anak Jati Sabah (IKSAS) bertempat di Auditorium Utama, Kampus Sultan Abdul Jalil Shah berlangsung dengan meriah pada 19 dan 20 Disember.

Program ini kembali lagi dengan tema ‘Vegas Christmas’ yang menggambarkan suasana meriah dan keindahan paparan cahaya ketika menyambut Hari Krismas.

Sambutan Perayaan Krismas UPSI (SPKU) ini merupakan program tahunan yang dianjurkan pada setiap bulan Disember bagi memberi peluang kepada mahasiswa dan mahasiswi yang beragama Kristian untuk menyambut Krismas bersama-sama di perantauan serta mengeratkan hubungan silaturahim antara mahasiswa/i dari Sabah dan Sarawak.

Pengarah Program SPKU 2023, Bennedict Voon berkata, “Kehadiran saudara dan saudari ke program SPKU 2023 ini juga diharapkan sedikit sebanyak dapat mengubati kerinduan anda semua yang tidak dapat pulang ke kampung halaman bagi menyambut perayaan Krismas bersama saudara-mara dan ahli keluarga yang tercinta,” ucapnya.

Program ini merupakan salah satu wadah dalam menyemai perpaduan dan meraikan kepelbagaian dalam masyarakat terutama sekali mahasiswa dan mahasiswi Borneo di Bumi Muallim ini. Selain itu, SPKU ini juga mencerminkan masyarakat Borneo yang mempunyai sifat toleransi dalam beragama serta keharmonian antara kaum.

Penasihat IKSAS, Profesor Madya Dr. Julita @ Norjietta Taisin berkata, “Saya percaya bahawa program Sambutan Perayaan Krismas UPSI 2023 merupakan langkah bijak, menjadikan institusi pendidikan sebagai medium untuk memperkukuhkan semangat perpaduan. Melalui sambutan ini, kita dapat memanfaatkan kesempatan untuk saling berkenalan dan memberikan dukungan kepada kepelbagaian perayaan yang ada di Malaysia,” ucap beliau sewaktu merasmikan program tersebut.

Pelbagai aktiviti dan pertandingan yang telah dianjurkan selama dua hari program ini berlangsung. Antaranya adalah Selfie & Wefie Contest, SPKU Got Talent, King & Queen of The Night dan beberapa persembahan daripada artis jemputan yang terdiri daripada pelajar-pelajar UPSI sendiri.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)