TUMPAT: Mimbar Masjid Kampung Laut yang masih utuh dan pernah terselamat daripada banjir besar pada 1926 dan 1966 dianggarkan berusia 400 tahun, sekali gus dipercayai sebagai mimbar tertua di negara ini.

Ketua Jabatan Seni dan Reka Bentuk, Fakulti Seni, Komputeran dan Industri Kreatif, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Dr Harleny Abd Arif berkata mimbar Masjid Kampung Laut kini berada Masjid Ar Rahman, Kampung Surau Pasir Pekan, Wakaf Bharu, di sini.

Masjid Kampung Laut pernah terselamat daripada banjir besar pada 1926 serta 1966 sebelum dipindahkan ke Nilam Puri pada tahun 70-an bagi menyelamatkannya dan semasa proses pemindahan itu, mimbar tersebut diletakkan di Masjid Ar Rahman sehingga kini.

Mimbar Masjid Kampung Laut dipercayai mimbar tertua di negara ini yang dianggarkan berusia 400 tahun. Ukiran bermotifkan bunga ketumbit dan daun kerak nasi pada mimbar itu mencerminkan kehalusan tangan tukang kayu tempatan pada zaman tersebut. – Foto BERNAMA

“Mimbar ini dianggarkan berusia 400 tahun, biarpun pada mimbar tersebut tiada catatan tarikh namun usianya diwajarkan menerusi silang rujukan berdasarkan teks seni bina serta penulisan ilmiah mengenai Masjid Kampung Laut, yang juga dikatakan masjid tertua di negara ini,” katanya ketika ditemui Bernama di Masjid Ar Rahman baru-baru ini.

“Maknanya biarpun tiada tarikh pada mimbar tersebut, kita masih boleh mengenal pasti tarikh pembuatannya kerana aspek lain seperti seni bina masih boleh dijadikan asas bagi menentukan usia mimbar tersebut.

“Apabila tiada tarikh namun mimbar berkenaan masih terkait dengan tarikh pembinaan masjid mengikut sejarah. Kita menentukan usia mimbar tersebut berdasarkan kajian terhadap seni bina Masjid Kampung Laut yang sudah dianggarkan usianya,” katanya.

Harleny berkata, mimbar tersebut memiliki ciri-ciri unik seperti diperbuat daripada kayu cengal dengan teknik Tebuk Tembus Bersilat dan Tebuk Timbul Bersilat menjadikan mimbar setinggi dua meter itu kekal kukuh hingga hari ini.

Beliau berkata, ukiran bermotifkan bunga ketumbit dan daun kerak nasi pada mimbar itu mencerminkan kehalusan tangan tukang kayu tempatan pada zaman tersebut.

Harleny berkata, lebih menarik apabila terdapat corak bunga melur pada papan meleh dan panel gunungan bersulur pada bahagian hadapan dan belakang mimbar manakala pada kedua-dua bahagian sisi hadapan tempat duduk khatib pula diukir dengan bentuk sulur paut yang mengundang perhatian.

“Masjid Kampung Laut terletak di laluan di antara Demak di Jawa Tengah dan Kerajaan Champa, masjid ini mempunyai persamaan seni bina dengan Masjid Agung Demak.

“Ini membuktikan betapa lamanya hubungan diplomatik sudah wujud sejak kurun ke-14 dan kaitannya dengan Masjid Kampung Laut, masjid tertua di Tanah Melayu,” katanya.

Sementara itu, Pensyarah Jabatan Seni bina Dalaman Fakulti Seni bina Perancangan dan Ukur Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perak, Dr Azizul Azli Ahmad turut senada usia mimbar tersebut diwajarkan menerusi seni bina Masjid Kampung Laut.

Ketua Jabatan Seni dan Reka Bentuk, Fakulti Seni, Komputeran dan Industri Kreatif, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Dr Harleny Abd Arif (kanan) bersama Imam Muda Masjid Ar Rahman Kampung Surau Pasir Pekan, Wan Mohamad Wan Mohamed Nor menunjukkan kehalusan ukiran bermotifkan Bunga Ketumbit dan Daun Kerak Nasi yang diperbuat daripada tangan pada mimbar yang berusia 400 tahun di Masjid Ar Rahman Kampung Surau Pasir Pekan, Wakaf Bharu di sini. – Foto BERNAMA

“Saya berpandangan usia Masjid Kampung Laut lebih lama dari yang kita rekodkan. Pertama, tipologi asal lokasi penempatan masjid berdekatan dengan laut dan sungai merupakan jalan popular perdagangan sebelum abad ke-17 lagi.

“Masjid ini tidak memiliki ukiran yang dominan atau menonjol semua bahagian masjid dikemas kini dengan struktur kayu dan papan tanpa ukiran. Masjid yang kebiasaannya dibangunkan dengan gaya sederhana tanpa ukiran yang menonjol selalunya berada di zaman yang awal peradaban atau selepas sesuatu peristiwa besar berlaku,” kata penulis Buku Masjid, Budaya dan Seni bina itu.

Pensyarah Jabatan Seni Bina dan Alam Bina Fakulti Kejuruteraan dan Alam Bina Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Dr Mastor Surat berkata, jika dilihat pada permukaan kayu pada kerangka utama masjid tersebut, ia kelihatan tidak rata berikutan disediakan hanya dengan menggunakan kapak, baji, gergaji dan pahat tanpa menggunakan ketam.

Katanya, ukiran pada tetupai yang terletak pada tiang utamanya juga agak kasar buatannya kerana tukangnya hanya menggunakan alat asas dengan ketiadaan kikir kayu dan kertas pasir.

“Ini berkemungkinan di zaman tersebut masyarakatnya baru bangun dari kejatuhan peradaban yang mungkin disebabkan oleh anasir alam seperti banjir, ribut, gempa bumi dan sebagainya yang turut memusnahkan harta benda dan kehidupan.

“Masyarakat yang tinggal masih memiliki kearifan watan tetapi kekurangan peralatan pertukangan. Saya mencadangkan zaman pembinaan Masjid Kampung Laut agak lama,” katanya. – BERNAMA

By Mohd Nazirul Afiq Ismail

Unit Media, Bahagian Komunikasi Korporat, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Pengarang e-Pena, mantan wartawan berita & rencana Mega Sains Utusan Melayu Malaysia Berhad, wartawan majalah Mastika, URTV, Infiniti. Ghost writer, suka travel dan suka taugeh. Jom menulis untuk e-Pena emelkan ke nazirul.ismail@upsi.edu.my

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)