Oleh: Ahmad Hisyamuddin Aruzi

Manahan, Indonesia : Fakulti Sains Sukan dan Kejurulatihan (UPSI) telah menghantar lima orang pelajar dari program Kejurulatihan Sukan untuk menjalani Program Mobiliti bersama Fakultas Keolahragaan, Universitas Sebelas Maret (UNS) di Solo, Surakarta, Indonesia. Program mobiliti selama enam hari bermula 19 hingga 25 November ini dipenuhi dengan pelbagai aktiviti menarik antaranya adalah menonton perlawanan bola sepak U17 FIFA World Cup, peringkat pusingan 16 di antara Sepanyol menentang Jepun di Stadium Manahan, Surakarta, Indonesia.

Semasa sesi ini, pelajar diberikan peluang untuk mengaplikasikan ilmu kejurulatihan sukan dengan melakukan analisa perlawanan yang berlangsung. Menurut pemerhatian, semasa perlawanan berlangsung pada minit ke 30, permainan diberhentikan seketika bertujuan untuk memberi para pemain untuk minum di tepi padang yang dipanggil sebagai “water break”.

Menurut syarat penganjuran daripada ‘International Association Football Federation’ (FIFA), peraturan “water break” dilaksanakan bagi setiap perlawanan bertujuan untuk memastikan para pemain tidak mengalami dihedrasi. Ia disarankan untuk dilakukan selepas 30 minit perlawanan bermula dan ia merupakan salah satu panduan yang telah dilaksanakan oleh FIFA di dalam siri-siri perlawanan terdahulu terutamanya semasa venue pertandingan adalah negara yang mempunyai cuaca panas dan lembap seperti pelawanan FIFA U-17 (lelaki) di United Emirates 2013, FIFA U-17 (Wanita) di Costa Rica dan FIFA World Cup Qatar 2022.

Menurut Pensyarah FSSKj iaitu Dr. Nor Fadila Kasim, semasa perlawanan pemain akan terdedah dengan perbezaan suhu dan kelembapan apabila dibandingkan dengan negara asal mereka yang boleh mengakibatkan kepada peningkatan suhu badan dan dehidrasi. Oleh itu, ‘water break’ yang dilaksanakan semasa perlawanan amat penting bagi mengelakkan mild dehydration dan hyperthermia yang boleh mengganggu fizikal, kognitif, dan psikomotor terutamanya keupayaan untuk membuat reasoning di dalam pertandingan. 

Pasukan Sepanyol tiba awal di Bali, Indonesia iaitu pada 6 November bertujuan untuk adaptasi dengan suhu di Indonesia. Perlawanan pertama mereka bermula 11 November, jadi mereka mempunyai masa lima hari untuk melakukan latihan di dan juga mengadaptasi dengan cuaca. Manakala pasukan Jepun tiba di Indonesia pada 10 November iaitu sehari sebelum hari perlawanan. Mereka menjalani latihan dan adaptasi cuaca di Stadium Bandung, Indonesia.

Menurut Jurulatih Japan iaitu Yoshiro Moriyama, mereka tidak mempunyai masalah dalam menyesuaikan diri dalam suhu di Indonesia kerana suhu di Jepun tidak terlalu berbeza di Indonesia. Jadi tidak menjadi masalah kepada pasukannya untuk bermain.

Dr. Nor Fadila Kasim menambah, “adaptasi dengan suhu di satu tempat memainkan peranan yang penting untuk menghadapi sesuatu kejohanan atau pertandingan. Ia dapat menjejaskan prestasi pemain sekiranya tempoh adaptasi tidak mencukupi dan akan menganggu pelan yang ditetapkan oleh jurulatih sekiranya terdapat pemain yang sakit kerana tidak menyusuaikan diri dengan suhu di sesuatu tempat”.

Secara keseluruhannya, program mobiliti ini adalah bukti jalinan yang baik di antara UPSI dan UNS untuk menambahkan pengetahuan dan pengalaman dalam bidang sains sukan, terutamanya dalam bidang kejurulatihan sukan. Ia juga diharapkan dapat membentuk pelajar yang bersemangat dan berdedikasi, demi menaikkan nama UPSI di mata dunia.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)